Open Monumentendag 2019

Op zaterdag 14 september zijn er in de gemeente Schouwen-Duiveland weer veel prachtige monumenten gratis toegankelijk voor iedereen. Met haar 830 beschermde rijksmonumenten staat Schouwen-Duiveland in de top 10 van monumentengemeenten in Nederland. Open Monumentendag is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt of om mee te doen aan een eenmalige activiteit.

 
Open monumentendag 2017

Open Monumentendag 2019

Zaterdag 14 september is het in heel Nederland Open Monumentendag. Tijdens dit jaarlijkse evenement zijn duizenden monumenten gratis te bezichtigen. Ook op Schouwen-Duiveland zijn  monumenten toegankelijk voor het publiek en kan men genieten van verschillende activiteiten.

Landelijke Opening van Open Monumentendag 2019 op Schouwen-Duiveland

Dit jaar zal de Landelijke Opening voor Open Monumentendag plaats vinden in Zierikzee. Dit gebeurd op de donderdag, 12 september, voorafgaand aan Open Monumentendag. Het landelijke thema voor deze dag is "Plekken van Plezier".  Dit thema is geïnspireerd door het overkoepelend thema van de European Heritage Days: "Arts and Entertainment".  Door te vertalen naar het vermaak door de eeuwen heen. Denk hierbij aan muziek, sport en spel, museale- en podiumkunsten, horeca en recreatie. Welke monumenten zijn hiervoor het decor geweest?

Op deze dag is er op het plein voor de kerk en in de stad vanalles te zien, oldtimers, kraam van de imkervereniging, muziek van Slag ende Stoot en de Bijenparade die door de stad heen gaan.

Tijdens deze dag zijn er ook een aantal molenaars die voor deze gelegenheid de molens laten draaien. (Dreischor, beide molens in Zierikzee, Moriaanshoofd, Oosterland, Elkerzee en Haamstede)

 

Klassendag

Traditiegetrouw vindt op de vrijdag voor Open Monumentendag de Klassendag plaats. Kinderen van basisscholen kunnen op die dag een monument naar keuze in hun eigen dorp of stad bezichtigen.

16.500 bezoekers in 2018

Uit tellingen is gebleken dat de 67 deelnemende monumenten door circa 16.500 mensen bezocht zijn. Hiermee is het aantal bezoekers van 2017 geëvenaard. We hopen voor 2019 ook een goede opkomst, mede door de extra aandacht die het eiland krijgt door de Landelijke Opening.

 

 

Kijk onderaan de pagina's voor extra activiteiten die georganiseerd worden.

 

Deelnemers Open Monumentendag 2019 per plaats

Deelnemers in Zierikzee

Deelnemers in Zierikzee

Zierikzee staat bekend als monumentenstad met een beschermd stadsgezicht. Voor een relatief kleine stad telt Zierikzee een groot aantal monumenten, 568.

Van deze monumenten zijn een aantal te bezichtigen met Open Monumentendag

Bekijk de deelnemers

Deelnemers in Ouwerkerk

Ouwerkerk

Ouwerkerk is het oudste dorp van het voormalige eiland Duiveland, misschien al gesticht in de elfde eeuw. Het dorp kreeg zijn naam nadat ook in Nieuwerkerk een kerk was gebouwd.

Bekijk de deelnemers

Beslaan van paarden door een hoefsmid in de travaljes

Een travalje was een hoefstal voor een smederij, waarin een hoefsmid een paard vastmaakte om deze van nieuwe hoefijzers te voorzien. Er waren ook travaljes die in de smederij zelf stonden. Voor de Tweede Wereldoorlog maakten travaljes deel uit van het straatbeeld van de Zeeuwse dorpen en steden.

Dit is een terugkerend evenement tijdens Open Monumentendag.

De tijden van 14 september: 

 8.30 uur Serooskerke

 9.45 uur Haamstede

11.00 uur Ellemeet

12.15 uur Kerkwerve

13.00 uur Noordwelle

13.45 uur Nieuwerkerk

15.00 uur Dreischor

16.00 uur Noordgouwe

        

"O kijk hier" zijn foto's van 100 jaar of ouder die in etalages of ramen te vinden zijn van monumenten o.a. in Zierikzee, Nieuwerkerk, Burgh-Haamstede en Brouwershaven.     In de muziektent, op het Havenplein, in Zierikzee staat deze dag een infokraam met routekaartjes van locaties en info van NME over monumentale bomen.                 Op de site is meer terug te lezen:  www.okijkhier.nl

 

 

 

Zierikzee
Open Monumentendag