Open Monumentendag 2020

Op zaterdag 12 september zijn er in de gemeente Schouwen-Duiveland weer veel prachtige monumenten gratis toegankelijk voor iedereen. Met haar 830 beschermde rijksmonumenten staat Schouwen-Duiveland in de top 10 van monumentengemeenten in Nederland. Open Monumentendag is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt of om mee te doen aan een eenmalige activiteit.

 
Open monumentendag 2017

Open Monumentendag 2020

Zaterdag 12 september is het in heel Nederland Open Monumentendag. Tijdens dit jaarlijkse evenement zijn duizenden monumenten gratis te bezichtigen. Ook op Schouwen-Duiveland zijn monumenten toegankelijk voor het publiek en kan men genieten van verschillende activiteiten.

In goed overleg met de landelijke stichting voor Open Monumentendag en de Gemeente is besloten, om tijdens deze periode van Corona, Open Monumentendag toch door te laten gaan. Wij nemen wel de regels die dan gelden in acht.

 

Thema van Open Monumentendag 2020

Dit jaar is het landelijke thema voor Open Monumentendag "Leermonumenten". 

Denk bij leermonumenten aan scholen, maar ook aan klasjes bij een kerk, ambachtsgilden, scheepswerven, molens, e.d.

Ook wij geven hier wat extra aandacht aan.

De kern die dit keer extra aandacht krijgt is "het Platte van Schouwen".

 

Komende maanden zullen de deelnemende monumenten op deze site aangepast worden, zodat u begin september een duidelijk overzicht heeft waar u op bezoek kunt gaan. Houdt u ook ons boekje in de gaten met alle activiteiten en deelnemers er in. Dit boekje komt medio augustus uit. Is verkrijgbaar bij de VVV, musea en deelnemende monumenten.

 

Klassendag

De Klassendag gaat dit jaar niet door ivm de regels rond het Corona virus.

Volgend jaar hopen we weer op een normale Klassendag.

 

 

 

Open Monumentendag overzicht

Beslaan van paarden door een hoefsmid in de travaljes

Een travalje was een hoefstal voor een smederij, waarin een hoefsmid een paard vastmaakte om deze van nieuwe hoefijzers te voorzien. Er waren ook travaljes die in de smederij zelf stonden. Voor de Tweede Wereldoorlog maakten travaljes deel uit van het straatbeeld van de Zeeuwse dorpen en steden.

Dit is een terugkerend evenement tijdens Open Monumentendag.

De tijden van 12 september: 

 ... uur Serooskerke

 ... uur Haamstede

 ... uur Ellemeet

 ... uur Kerkwerve

 ... uur Noordwelle

 ... uur Nieuwerkerk

 ... uur Dreischor

 … uur Noordgouwe

        

"O kijk hier" zijn foto's van 100 jaar of ouder die in etalages of ramen te vinden zijn van monumenten o.a. in Zierikzee, Nieuwerkerk, Burgh-Haamstede en Brouwershaven.     In de muziektent, op het Havenplein, in Zierikzee staat deze dag een infokraam met routekaartjes van locaties en info van NME over monumentale bomen.                 Op de site is meer terug te lezen:  www.okijkhier.nl

 

 

 

Zierikzee
Open Monumentendag