Immaterieel erfgoed

Schouwen-Duiveland kent ook immaterieel erfgoed. Hieronder vallen bijvoorbeeld klederdracht, strao en weervisserij, maar ook verhalen.

 

Klederdracht

Klederdracht

Met hun witte sluiermutsen en donkere japonnen droegen de vrouwen op Schouwen-Duiveland een karakteristieke streekdracht. Omdat een elite van rijke boeren en boerinnen de toon zette, ontwikkelde de streekdracht hier zich in de 19de eeuw dicht tegen de burgermode aan. De mannen op Schouwen-Duiveland legden de dracht al midden 19de eeuw af, de vrouwen hechtten heel wat langer aan hun kostuums. Op Schouwen-Duiveland wordt dit erfgoed in ere gehouden door de streekdrachtenvereniging De Arke.

Informatie

stroa

Strao

Strao is een uit 1643 stammende traditie waarbij de voeten van de paarden in zee gewassen worden.

Informatie.

 

Strao wordt in de maanden februari en maart gehouden in de volgende kernen:

verhaal

Verhalen

Verhalen behoren ook tot het immaterieel erfgoed. Zeeuwse  Ankers, een samenwerkingsverband van diverse organisaties op het gebied van erfgoed en toerisme, heeft verhalen verzameld over heel Zeeland. Ook de verhalen van Schouwen-Duiveland zijn de moeite waard.

Informatie

 

weervisserij

Weervisserij

De Weervisserij in de Oosterschelde is een vistechniek waarbij met behulp van een 'Weer' ansjovis wordt gevangen. Een Weer is een V-vormig staketsel in het water dat uit houten palen bestaat met aan het einde een fuik. Bij het vissen wordt gebruikgemaakt van de grote verschillen tussen eb en vloed. Er wordt gevist vanaf eind april tot medio juli.

Informatie