Gekrompen en verdronken dorpen op Schouwen-Duiveland

Verspreid op Schouwen-Duiveland liggen/lagen verschillende gehuchten. Vroeger waren ze echter groter en in het bezit van een kerk, zoals Looperskapelle en Nieuwerkerke of Bommenee en Borrendamme. We noemen ze gekrompen en/of verdronken. Op Schouwen-Duiveland zijn in de loop van vijf eeuwen meer dan twintig dorpen gekrompen of verdronken.

Een fors aantal dorpen is gekrompen tijdens de Tachtigjarige oorlog. In 1575/1576 vond het beleg van Zierikzee door de troepen van de Spaanse koning onder bevel van Christóbal de Mondragón plaats. In dat kader werd Schouwen onder water gezet. Bovendien vonden plundertochten plaats. In een aantal dorpen keerden slechts weinig inwoners terug. De afbraak van de kerk markeerde vaak het moment dat het dorp verviel tot een gehucht of nog minder.

Het water was een geduchte vijand voor het voortbestaan. In het zuidelijk deel van Schouwen verdwenen maar liefst veertien dorpen en gehuchten aan het steeds maar oprukkende water. De watersnoodramp van 1953 bracht met zich mee dat kleine dorpen verder inkrompen. Verwoeste huizen werden afgebroken en niet meer opgebouwd. Andere plaatsen groeiden daarentegen want veel bewoners trokken daarheen.

Door middel van borden bij de gekrompen en verdronken dorpen wordt de herinnering levend gehouden aan de plaatsen waar geleefd, gewoond en gewerkt werd. U vindt de borden op de volgende locaties:

 1. Zuidwelle, Zuidwellewekken, Noordwelle
 2. Ellemeet, Hogeweg
 3. Elkerzee, tegenover Elkerzeeseweg 73, Scharendijke
 4. Looperskapelle, tegenover Kapelleweg 28, Scharendijke
 5. Klaaskinderkerke, P duikplaats Nieuwe Kerkweg, Den Osse
 6. Brijdorpe, Hoogenboomsweg, Scharendijke
 7. Duivendijke, Zuidernieuwlandweg, Brouwershaven
 8. Beldert, Tuiddijk/Zuiddijkweg, Dreischor
 9. Capelle, Zwanenburgseweg, Nieuwerkerk
 10. Viane, Oostersteijnweg, Ouwerkerk
 11. Nieuwerkerke, Turelureweg, Kerkwerve

A. Westenschouwen, Steenweg, (strandovergang rotonde)B. Bommenee, Havenhoofd Bommenee, oostkantC-H. Koudekerke, P Plompetorenweg, Burgh-HaamstedeI-L. Heerenkeet , P Heerenkeet, KerkwerveM-O. Levensstrijd, P Weldamseweg, Zierikzee

 

Gekrompen en Verdronken dorpen