Boerderijen

Bij de watersnoodramp in 1953 zijn veel historische boerderijen verloren gegaan. Gelukkig zijn er nog wel wat over.

driewilgen
De Drie Wilgen, Kuijerdamseweg Ellemeet

Boerderij "de Drie Wilgen". L-vormig woonhuis, XVIII, onder aaneengesloten schilddaken. Schuiframen met gedeeltelijk nog oorspronkelijk XVIII roedenverdeling. Lange bouwschuur aansluitend achter het huis. Hekposten aan de weg.

Informatie

Lagezoom
Boerderij, Lagezoom  Renesse

Boerderij, woonhuis met trapgevel XVII, vensters XVIII. Sierankers, muizetand, ontlastingsbogen met metselmozaïek. Details donkerrode baksteen in gevel van gele baksteen. Rechts van de trapgevel een uitbouw waarin een kelder met daarboven een opkamer. In lengterichting aansluitend achter het woonhuis de bedrijfsruimte. (schuur).

rampweg
Woonhuis / boerderij, Rampweg Noordwelle

Volgens de jaartalankers in de voorgevel uit 1765 daterend, thans witgeverfd (met zwarte plint) woongedeelte van een voormalige boerderij onder met pannen gedekt zadeldak; in de voorgevel en de rechter zijgevel 15-ruits schuifvensters in de voorgevel een deur met 8-ruits bovenlicht en getoogde ontlastingsboog boven het linker venster op de b.g. en het venster in de geveltop; staafankers.

Informatie

Daleboutseweg
Boerderij, Daleboutseweg Haamstede

Gepleisterde boerderij, in oorsprong uit de 17e eeuw, onder zadeldak tussen puntgevels, waarvan de linker vlechtingen heeft en een gevelsteen met voluten en het opschrift: "De trouwe Herde, 1635". Het woongedeelte heeft verder met zijn zesruitsschuiframen in de vensters een 19e eeuws karakter. Stal onder pannen zadeldak, met het huis een T-vormige plattegrond vormend. De linker zijgevel en de achtergevel met het daartegen gebouwde schuurtje zijn opgetrokken uit gepotdekselde houten delen; de rechter zijgevel is in baksteen vernieuwd.

Zeelandia
Zeelandia, Stoofweg Noordwelle

Herenhuis/boerderij "Zeelandia". Woonhuis van vier traveeën met verdieping. Bepleisterde gevel XIX. Cordonlijst; dakkapellen met vleugelstukken, schilddak. Bovenlicht met guirlandes. Roedenverdeling, schuiframen van latere datum, raamomlijsting zeer eenvoudig, vensterluiken. Naast dit huis aansluitend rechts een aan de voorzijde driekante verdiepingloze koepelkamer, gedekt door driekantig dak. Aansluitend achter aan de woning zeer lange schuur met metselwerk van latere datum. Vrijstaand een stenen schuur onder met pannen gedekt schilddak.

Informatie

Dillingsweg

Boerderij/woning, Dillingsweg Sirjansland

Op deze originele Zeeuwse boerderij werd tot 1990 geboerd. Het woonhuis dateert waarschijnlijk uit de 18e eeuw, maar volgens oude veldboeken stond hier rond 1690 al een boerderij. Het woonhuis was tevens pakhuis. Op het erf staat de laatste zogenaamde 'noodstal' van Schouwen-Duiveland. Er liggen landschapselementen zoals drinkputten, hoogstamboomgaarden, groentetuin, laanbomen en weiden omringd door hagen.