Winnaar Erfgoedprijs 2022

vrijdag 16 september 2022

Winnaar Erfgoedprijs 2022

Wethouder Jacqueline van Burg heeft vrijdag 9 september de Erfgoedprijs 2022 uitgereikt aan Molen De Graanhalm (Burgh-Haamstede) en molenaar Piet Jan Landegent. Dit deed zij tijdens de openingsavond van Open Monumentendag in de Nicolaas in Brouwershaven.
uitreiking 2022

De voordrachtcommissie van het Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland heeft een voordracht voor deze prijs gemaakt en aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland. Het college heeft met de voordracht van molen De Graanhalm en Piet Jan Landegent als winnaar van de Erfgoedprijs 2022 ingestemd.

De Graanhalm en Piet Jan Landegent ontvangen de Erfgoedprijs omdat molenaar Piet Jan Landegent de molen al ruim 40 jaar de molen in stand houdt, hiermee de omgeving vorm geeft en oude ambachten koestert. Daarnaast is de molen al jarenlang een vaste deelnemer aan Open Monumentendag en wordt het ingezet voor kunst en cultuur. In combinatie met de vestiging van het pannenkoekenhuis ernaast, waar de zelfgemalen producten van de molen gebruikt en verkocht worden, is molen De Graanhalm een trekpleister voor Haamstede en wijde omgeving.

Wethouder Jacqueline van Burg: “Ik feliciteer de heer Landegent van harte met het winnen van de Erfgoedprijs 2022. Het is een mooie waardering en erkenning voor alles wat hij voor de molen en Burgh-Haamstede gedaan en betekend heeft.”

Erfgoedprijs

De gemeente Schouwen-Duiveland reikt om de twee jaar de Erfgoedprijs uit aan personen, organisaties of instellingen die zich inspannen voor:

  • De restauratie van een monument of een erfgoedproject.
  • Het behoud of herbestemmen van een monument of erfgoed.
  • Het door middel van promotie en voorlichting bevorderen van de belangstelling voor erfgoed.
  • Inzet voor het behoud van materieel en immaterieel erfgoed.

De prijs is een bedrag van € 2500,- en moet besteed worden ten behoeve van het erfgoed en/of de promotie daarvan.

In 2018 werd de laatste keer de prijs uitgereikt. In 2020 werd het vanwege corona doorgeschoven naar 2022.

Andere aanmeldingen

Piet Jan Landegent en molen De Graanhalm waren één van de in totaal acht aanmeldingen die voor de Erfgoedprijs zijn binnengekomen.

Als tweede eindigde project boerderij De Kievitshoek in Dreischor voor het herstel van verschillende onderdelen van de voormalige boerderij en de ontwikkeling van een kleinschalig natuurgebied eromheen.

Henk Dalebout, schrijver van het boek Kloosterrijk Schouwen en kartrekker van de onderhoudsploeg Aktief terrein-onderhoud/beheer, behaalde de 3e plek.

De overige aanmeldingen waren:

  • Stichting Hobby Schaapskooi Zierikzee: grazende schapen op een bijzondere locatie.
  • De 6 Straô comités in de kop van Schouwen.
  • Vereniging Stad en Lande voor meer dan 80 jaar behartiging en voorlichting over erfgoed.
  • La Baguette met eigenaresse Diana Maris voor restauratie van Zuidstraat 2 in Haamstede.
  • Stichting Cultuur en Erfgoed Brouwershaven met erfgoedpresentaties in projecten en manifestaties met thema’s als gouden eeuw, voorhaven van Rotterdam en de garnalenvangst.