Straô op lijst Nederlands Erfgoed

donderdag 1 februari 2018

Straô op lijst Nederlands Erfgoed
Straô

 

Eind maart staat de Straô officieel op de lijst met immaterieel erfgoed in Nederland. Deze lijst van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland vermeldt bijzondere karakteristieke sociale gewoonten en tradities, maar ook ambachten en uitdrukkingen. De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland maakt immaterieel erfgoed in Nederland zichtbaar en het is een middel om  immaterieel erfgoed in de Nederlandse cultuur te borgen.

De gezamenlijke Straô comité’s hebben met ondersteuning van de gemeente een erfgoedzorgplan opgesteld dat aan de basis ligt van deze registratie.

 

De Straô is een eeuwenoude traditie die in de kernen in de Schouwse westhoek nog altijd in ere wordt gehouden. Na de lange winterperiode trok men in het verleden met de (versierde) paarden richting strand om daar de paardenvoeten te wassen om zo eventueel wondjes aan de voeten te ontsmetten.

Deze Straôrit bestaat nog steeds en is uitgegroeid tot een echt dorpsfeest met allerlei festiviteiten, met als hoogtepunt de prijsuitreiking voor de mooist versierde paarden.

Nog elk jaar vieren Renesse, Haamstede, Noordwelle, Scharendijke, Ellemeet en Serooskerke hun eigen Straô. Dit gebeurt steevast in de weken voor Pasen. Dit jaar is dat tussen 3 februari en 17 maart.