Zierikzee

Zierikzee

Nieuwe Kerk

Adres: Kerkplein 1

Deze kerk is in 1848 gebouwd, nadat de Sint-Lievensmonsterkerk in 1832 afgebrand was. De Nieuwe Kerk is gebouwd volgens de toen geldende mode van het neoclassicisme. In de bestrating van het kerkplein zijn de contouren van de vroegere Sint-Lievensmonsterkerk te zien. Huidige functie cultureel centrum.

 

Kerk Zierikzee

Evangelisch Lutherse Kerk

Adres: Gat van West Noordwesten1

De Evangelisch Lutherse Kerk wordt ook wel de kerk met de zwaantjes genoemd. In zijn huidige vorm dateert dit kerkgebouw uit 1755. Sinds 1713 is dit het godshuis van de Lutheranen.

 

Zierikzee kerk

Sint Willibrorduskerk (RK)

Adres: Hoge Molenstraat 86

Rolstoeltoegankelijk via zijingang Mosselstraat

Dit Rooms-Katholieke kerkgebouw is in 1768 gebouwd als schuur of schuilkerk. Bij de aanvankelijke bouw mocht de kerk geen opvallend uiterlijk hebben. In 1841 - 1842 kreeg het gebouw het uiterlijk van een kerk.

 

Zierikzee kerk

Gasthuiskerk

Adres: Havenplein 17

 

Onderdeel van het (in 1814 afgebroken) Gasthuis. 1587-1613 Waalse Kerk. Schip van zeven traveeën XIV in 1651 aan de Zuidzijde uitgebreid met een op de overwelfde Beurshal rustende brede gaanderij. Schip en galerij overdekt door houten tongewelven. 

 

Zierikzee Stadhuis

Stadhuismuseum

Adres: Meelstraat 6

 

Het Stadhuismuseum is ondergebracht in een bijzonder gebouw, waarin tot 1997 het gemeentebestuur van Zierikzee zetelde. Het oudste gedeelte (de Vleeshal) dateert uit de periode 1250-1350; andere gedeelten van het gebouw zijn ruim 450 jaar oud. Het  gebouw was de zetel van het stadsbestuur, maar ook van de rechtbank en het waterschap. De vleeshal en de waag (voor onder meer de keuring van meekrap) waren hier gehuisvest. Hoog op de toren waakt Neptunes nog altijd over de stad.

 

Gravensteen

Gravensteen

Adres: Mol 25

De gevangenis stamt uit 1526. Hoge trapgevel van zandsteen. Bordes met gesmeed ijzeren leuning. Kruiskozijnen met smeedijzeren traliekorven.

Zierikzee museumhaven

Museumhaven Zeeland/Stads-en commerciewerf

Adres: Vissersdijk 2

Deze voormalige houtloodsen zijn ingrijpend gerestaureerd en ingericht als scheepswerf en museum.                                                                                      

 

Zierikzee Noordhavenpoort

Noordhavenpoort

Adres: Noordhavenpoort 1

In oorsprong daterend van de 14e eeuwse stadsfortificatie. Het bouwwerk bestaat uit een buitenpoort en een binnenpoort, verbonden door wachtlokalen met weergang. Het oudste gedeelte stamt uit de XIVe eeuw, de voorpoort dateert van plm 1500.                                  

 

Zuidhavenpoort

Zuidhavenpoort

Adres: Oude Haven 54

De Zuidhavenpoort dateert uit de 14e eeuw. De laatste restauratie aan dit poortencomplex is in 2011 uitgevoerd.

 

 

Zierikzee Nobelpoort

 

Nobelpoort

Adres: Korte Nobelstraat 37

De Nobelpoort verrees in het midden van de 14e eeuw. Wat opvalt, zijn de torenspitsen, de ene telt acht kanten, de andere maar liefst zestien. De Nobelpoort deed in het verleden dienst als depot voor de schutterij.      

 

Zierikzee Hector

Hotel Grandcafé Hector

Adres: Havenplein 25

Dit pand met zijn rijke historie is gebouwd omstreeks 1512. Het pand is ver uitgebouwd langs het Vrijpoortje. Boven het poortje is een eenvoudige klokgevel XVIII. Is nu in gebruik als hotel/restaurant.

 

Zierikzee de Werf

Grand Café De Werf

Adres: Visserdijk 2a

Deze voormalige "houtloodsen" werden circa 1880-1890 gebouwd. Het heeft dienst gedaan als opslagplaats voor de scheepswerf. Later opslag van allerlei goederen. Tegenwoordig is het een Grand Café  met een uniek uitzicht op de haven en het poortencomplex.

Zierikzee 12 Apostelen

De Twaalf Apostelen/Platenlounge Marmur

Adres: Havenplein 6

De Twaalf Apostelen is een huis met een lijstgevel uit 1800. De naam “De Twaalf Apostelen” stamt al uit 1667. Het pand heeft een beschermd winkelinterieur uit 1825. 

Zierikzee Mondragon

Hotel Restaurant Mondragon

Adres: Oude Haven 11

De gevel van dit pand stamt uit 1860, te herkennen aan de stijlornamenten. Het constructieve gedeelte van het pand is ouder, begin 19e eeuw. Achter het voorhuis staat het "torentje van Mondragon" met een fundatie uit ca. 1590. De panden links van het Mondragon zijn twee herbouwde huizen die nu als stadscafé dienst doen. In het Mondragon pand is opnieuw een restaurant - genaamd Cristó, gevestigd, wat hoort bij het in december 2019 geopende Hotel Mondragon.                                    

 

Zierikzee de witte roos

Atelier De Witte Roos

Adres: Maarstraat 5

Het pand dateert in oorsprong uit de 15e eeuw. Tegenwoordig is het in gebruik als schildersatelier.                                                                                                

 

Zierikzee fiZi

fiZi / de Weverij

Adres: Kerkhof 3

Het gebouw kan heeft een rijke historie die nauw verbonden is met het oorspronkelijke herenhuis uit de 18e eeuw, gebouwd in Lodewijk XVe stijl.    In 1840 geschikt gemaakt als zogeheten calicotweverij en na talrijke andere bestemmingen in 2011 gered van de sloop door de ontdekking van de bijzondere Emy-spanten dakconstructie, genoemd naar de Franse kolonel Armand Rose Emy. Deze spanten zijn te aanschouwen in de foyer.

 

Zierikzee molen de Hoop

Molen de Hoop

Adres: Lange Nobelstraat 43

Molen De Hoop is van oorsprong een houten schorsmolen (1788), maar veranderde in 1820 tot een korenmolen en na 1850 in een stellingmolen. Na een grondige restauratie is de molen sinds 1982 weer in gebruik. Er worden speciale meelsoorten gemaakt voor de verkoop aan bakkerijen en particulieren.

Den Haas

Molen Den Haas

Adres: Bolwerk 1

Molen Den Haas is een stenen korenmolen uit 1727. Rond 1600 werd hier een standerdmolen gebouwd, die in 1723 is gesloopt. Vier jaar later verrees op deze plaats een nieuwe, stenen, korenmolen. De volledig gerestaureerde molen is sinds 1987 weer in gebruik. Op vrijwillige basis wordt hier nu graan gemalen.

Zierikzee Burgerweeshuis

Burgerweeshuis

Adres: Poststraat 45

Dit pand dateert uit de eerste helft van de 15e eeuw. Eind 17e eeuw kreeg het pand zijn voorgevel met uitgemetselde pilaster. Van 1858 tot 1940 bood dit gebouw onderdak aan weeskinderen. Aan de voorzijde van het pand vindt u de salon met goudleer behang, die als regentenkamer werd gebruikt. Tegenwoordig is er in het pand een B&B gevestigd.

                                                                     

Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum Om den Broode

Adres: Witte Yestraat 5

 

Dit museum geeft een historisch beeld van de bakkerij en de groei van de Koninklijke Zeelandia groep BV in het bijzonder. Dit internationale bedrijf in bakkerijgrondstoffen bestaat sinds 1900.

 

Dikke Toren

Sint-Lievensmonstertoren (Dikke Toren)

Adres: Kerkplein 2

De Dikke Toren is 62 meter hoog. In 1454 werd met de bouw van deze toren begonnen, die aanvankelijk twee keer zo hoog had moeten worden. Omstreeks 1510 werd de bouw gestaakt.        

 

de Aveling

De Aveling

Adres: Oude Haven 55

Dit stadspaleisje is een huis met schilddak, vroeger in kroonlijst gedateerd 1788. Middelste der vijf traveeën risalerend met voordeur en vensters gevat in snijwerk. Voor het schilddak dakkapel met vleugelstukken. Gesneden gootconsoles, hardstenen plint. Stoep en stoephek, stadstuin en restant van oude stadsmuur.

Loge / Vrijmetselarij

Loge "de Ster in 't Oosten no. 29"

Adres: Sint Domusstraat 66

Woonhuis met lijstgevel uit de 18e eeuw. Voordeuromlijsting met consoles. In 1854 is het gebouw aangekocht en ingericht als loge-gebouw voor de Vrijmetselaarsloge "De Ster in't Oosten no.29", die werd geïnstalleerd op 12 juni 1800.                            

 

aanjaagstation

Aanjaagstation met fontein

Adres: Zandweg 32

 

In de Tweede Wereldoorlog werd de markante watertoren van Zierikzee door de bezetter opgeblazen. Na de bevrijding is hiervoor in de plaats het "Pomphuis Zandweg" gerealiseerd. Die zorgde dat de optimale druk van het drinkwater gewaarborgd bleef. In de fontein zijn wapenschildjes verwerkt van de achttien oud-gemeenten op Schouwen-Duiveland.