Noordgouwe

Noordgouwe

Drie Koningenkerk

Adres: Ring 1

Nederlands Hervormde kerk. In de 15e eeuw verrees op deze plaats een kerkgebouw met een houten tongewelf, omringd door een kerkgracht. Het doopvont dateert waarschijnlijk uit deze periode. In de jaren '50 van de 20e eeuw is het kerkgebouw grondig gerestaureerd. De kerk is in gebruik voor protestantse erediensten en concerten.  

 

Noordgouwe

De Conyershuisjes / Hofje Maria de Pottere

Adres: Heereweg 23

De Pottere Hofjes zijn gebouwd in 1651. Een groep van vijf aaneengebouwde huisjes met gevelstenen en teksten boven de deuren en in het midden blanke wapensteen en stichtingssteen. Deze huisjes waren zogenoemde armenhuisjes.                                          

Bezichtiging van een van de huisjes. Rondleiding en uitleg over het hofje in groepjes van 4 a 5 personen. 

Oude Molenwerf Noordgouwe

De Oude Molenwerf

Adres: Heereweg 28

Boerderij de Oude Molenwerf is een langgevel boerderij met bakhuis en dateert uit 1700.                                                                                                    

Vanwege verduurzaming van het dak van het woonhuis in september is de boerderij alleen van buiten te bezichtigen.

Mon Plaisir

Buitenplaats Mon Plaisir

Adres: Donkereweg 72

Open van 11.00 tot 17.00 uur

Huis 'Mon Plaisir' aan de Donkereweg nabij Schuddebeurs dateert als boerderij mogelijk al uit de 16e eeuw, toen de polder Noordgouwe voor land-, tuin-, en bosbouw tot ontwikkeling werd gebracht. Een buitenplaats werd het pas toen burgemeester Anthonie Ockerse van Zierikzee naast het buitenhuis een 'speelhuis' liet bouwen en er de naam 'Mon Plaisir' aan gaf. Tussen 1860 en 1870 onderging het complex weer een nieuw uiterlijk toen Jhr. mr. M.W.H. de Jonge de voorgevel liet afbreken en de schuur liet verbouwen tot koetshuis.

Woonhuis is niet toegankelijk. Rondleiding buiten over het terrein met gids om 11.30 uur en 14.30 uur. 

Weelzicht

Buitenplaats Weelzicht

Adres: Zuiddijk 2

Open van 13.00 tot 17.00 uur

In 1785 werd Weelzicht uitgebreid als buitenplaats voor de burgemeester van Zierikzee. Als buitenplaats lag de nadruk op rust en ruimte, maar ook geld verdienen in de landbouw. Het is de enige buitenplaats op Schouwen waarbij de originele samenstelling van gebouwen nog ongewijzigd is. Onder de noemer "behoud door ontwikkeling" is Weelzicht in 2017 geheel gerestaureerd en geconserveerd. Hierbij zijn oa. 4 luxe appartementen ontwikkeld in de grote landbouwschuur.