Haamstede

Kerk Ring Haamstede

Hervormde Kerk (PKN)

Adres: Ring 1

Deze gotische kruiskerk heeft een wand die betaald werd met een gift van koning Lodewijk Napoleon. Op deze wand zijn de symbolen te zien van geloof, hoop en liefde, geïnspireerd door de Bijbelse tekst "geloof, hoop en liefde, maar de grootste daarvan is liefde". (Korinthiërs 13:1-13). 

 

Oude Anker

't Oude Anker

Adres: Sluispad 2

 

Woonhuis met trapgevel, XVII (1617) met muizetand, ontlastingsbogen, metselmozaik en sierankers. Aan de linker zijde is een tuinpoort, XVII aangebouwd, afkomstig van een huis in Zierikzee.

vleugelbunker

Vleugelbunker

Adres: Moolweg

Bunker type 117a is onderdeel van de Stutspunktgruppe Schouwen en maakt deel uit van de Atlantikwall, gebouwd in 1942 langs de gehele westkust van Europa.  Deze grote commandobunker telt 15 ruimtes en heeft een observatiekoepel. 

De Graanhalm

Koren- en houtzaagmolen "De Graanhalm"

Adres: Burghseweg 53A

Molen De Graanhalm is een koren- en houtzaagmolen met een stelling en een kleine watermolen, gebouwd in 1847. Tegenwoordig is hier een pannenkoekenhuis.

Slot Haamstede

Slot Haamstede

Adres: Ring 2

Het oudste gedeelte van Slot Haamstede dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw. De twee torens zijn uit een latere periode. De huidige vorm van het slot is het resultaat van een ingrijpende restauratie die in 1973 werd voltooid. Het Slot is in gebruik bij de familievereniging (zij hebben het woonrecht); zij houden de rondleidingen.                                                                                      

Bewaerschole

Bewaerschole

Adres: Weststraat 18

De Bewaerschole is van oorsprong een kleuterschool (1874) en sinds 1982 expositieruimte.                                                                 

 

Woning Zuidstraat

Woning

Adres: Zuidstraat 4

Huis met door lijst ingekorte gepleisterde topgevel uit 1800. Vensters zijn gewijzigd. Deurposten en -kalf zijn nog origineel uit 1800. 

Bruijnvis

Huis de Bruijnvis

Adres: Noordstraat 32

Het huis is gebouwd in 1810 door Lieven Vis en Maatje de Bruijn. (de Bruijnvis)