Open Monumentendag in Dreischor

Deelnemers in Dreischor

kerk dreischor

Adriaanskerk

 
Hallekerk: het oudste gedeelte dateert uit de 2e helft van de 14e eeuw. Hier bevindt zich het graf van Pieter Mogge van Renesse.

Adres: Ring 1,   Rolstoeltoegankelijk

 

molen Aeolus

Molen Aeolus

 
Molen Aeolus is een ronde grondzeiler uit 1739, die werd gebouwd op de plaats van een standerdmolen. Deze was tot 1960 in gebruik. Daarna diende de molen jarenlang als woning. Na een grondige restauratie, die in 2003 gereed kwam, is de molen weer in ere hersteld.

 

Adres: Molenweg 7

 

 

Goemanszorg

Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg

Streek-en landbouwmuseum Goemanszorg is gevestigd in een boerderij uit omstreeks 1700. In de boerderij is te zien hoe de bevolking in de eerste helft van de 20e eeuw leefde, woonde en werkte.

 

Adres: Molenweg 3,   Rolstoeltoegankelijk

 

Pasveersloot Dreischor

Rioolzuivering Pasveersloot

Het betrof hier een goedkope methode om langs biologische weg water te zuiveren door middel van bacteriën. Dr.ir. A. Pasveer was de ontwerper. In het ovale circuit werd het water voortgestuwd door een rotor. Van 1960 tot 2001 deed deze dienst. Het was toen de oudste nog werkzame rioolzuiveringsinstallatie. Vanwege het bijzondere karakter werd dit object in 2013 aangewezen als rijksmonument. Een jaar later werd deze eigendom van de Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland.

Adres: Welleweg 32