Persbericht: Musea Schouwen-Duiveland lanceren audiotour

woensdag 22 juni 2022

De musea van Schouwen-Duiveland werken voortdurend aan het optimaliseren van de beleving in de musea voor de bezoekers. Om de verhalen achter de objecten in de musea toegankelijker te maken, lanceren vijf musea een audiotour. De audiotour, die sinds kort in de musea beschikbaar is, is het resultaat van een enthousiaste samenwerking tussen Brusea, Brouws Museum, Burghse Schoole, Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg en Museumhaven Zeeland.
audiotour

Iedereen die nieuwsgierig is naar de verhalen in de musea kan met de audiotour een rondgang maken langs de meest bijzondere stukken uit de collectie. De audiotour vertelt grote en kleine verhalen over het verleden, het heden en de toekomst aan de hand van de objecten in het museum.
“Het gaat om boeiende, opzienbarende, leuke of treurige verhalen die het eiland rijk is”, vertelt Chris van Mechelen, voorzitter van de Vereniging Musea Schouwen-Duiveland (VMSD).
De tour start bij de entree van het museum en is te activeren met behulp van de eigen smartphone of tablet. Daarmee wordt een QR-code gescand, die bij de informatiebalie op een bord te zien is en kan men, al lopend door het museum, luisteren naar de verhalen die bij de collectie horen. De tour is zowel binnen als buiten te volgen. “Bezoekers kunnen in hun eigen tempo en geheel zelfstandig de verhalen over Schouwen-Duiveland bekijken en beluisteren. Het museum krijgt zo nóg meer betekenis”, aldus Van Mechelen.
“Verschillende kleine musea hadden al langer de wens voor een audiotour op hun verlanglijstje staan. Het is echter moeilijk zoiets als solitair museum te ontwikkelen. Musea zijn altijd op zoek naar de balans tussen wens en realiteit. Vaak wordt de realiteit bepaald door de aanwezigheid van financiën, tijd en menskracht en daaraan is vaak een tekort. Door samen te werken kun je toch gemeenschappelijke wensen en doelstellingen bereiken. De lancering van de audiotours is daar een mooi voorbeeld van”, aldus de voorzitter van de VMSD.
De audiotour is gemaakt in samenwerking met het team van 2Discover: een bedrijf dat moderne gebruiksvriendelijke software maakt om bezoekers te informeren, zonder dat er een app moet worden geïnstalleerd. De medewerkers van de musea zijn in de winterperiode op cursus geweest en hebben geleerd zelfstandig aanpassingen te doen in de software achter de audiotour.
Voor buitenlandse bezoekers is een Engelse of Duitse versie van de audiotour in de maak. Daarnaast zijn er al musea bezig met een speciale audiotour voor kinderen en met een Zeeuwse variant.
De audiotour is gratis bij een bezoek aan het museum. Kijk op de website van het betreffende museum voor de openingstijden. De audiotour is mede mogelijk gemaakt dankzij het Kickstart Cultuurfonds.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie. Inlichtingen kunnen worden verkregen bij Sjaak Kweekel, projectleider / coördinator bij de Vereniging Musea Schouwen-Duiveland: Kweekel2@zeelandnet.nl of 06 37 40 60 76