Schouwen-Duiveland genomineerd voor BNG Bank Erfgoedprijs 2020

woensdag 12 februari 2020

Op 22 april 2020 wordt de BNG Bank Erfgoedprijs uitgereikt in de gemeente Rheden, de winnaar van deze prijs in 2019. Genomineerd voor deze prijs zijn, naast Schouwen-Duiveland, de gemeenten Alkmaar, Appingedam en Noordenveld.
BNG B Erfgoedprijs

Deze vier gemeenten mochten op 30 januari, bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort, een pitch houden om de juryleden ervan te overtuigen dat deze prijs hun gemeente toekwam. De gemeenten kregen na de pitch ook de ervaringen van de juryleden te horen die zij hadden opgedaan tijdens de incognito bezoeken in de afgelopen weken.

Wethouder Jacqueline van Burg had een gloedvol betoog over haar eigen woonplek in Zierikzee, over de gemeente met meer dan 800 rijksmonumenten en bijna 400 gemeentelijke monumenten, maar ook over de succesvolle Open Monumentendagen in de afgelopen jaren en de landelijke opening daarvan in september vorig jaar in Zierikzee. Ook de Erfgoednota, het Erfgoedplatform, de website erfgoedschouwenduiveland.nl en de vorig jaar verschenen glossy passeerden de revue. De door de jury na de pitch gestelde vragen konden door de delegatie van de gemeente goed worden beantwoord.

Het is nu afwachten welke gemeente zich in 2020 Erfgoedgemeente van het jaar mag noemen en de daarbij behoren prijs van € 25.000 in ontvangst mag nemen.