Verslag bijeenkomst 6-2-2018

woensdag 14 februari 2018

De informatieavond over Duurzame monumentenzorg in het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland (Zierikzee) trok veel belangstelling van eigenaren van woonhuis-monumenten. Zij waren hiervoor uitgenodigd door het Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland.
Gevel

Circa 100 eigenaren van woonmonumenten hoorden deze avond welke mogelijkheden het project Duurzame monumenten biedt om hun monument energiezuiniger en duurzamer te maken.

Dit gebeurde via onderstaande presentaties:

  • Annet Hannewijk (projectleider) gaf een toelichting op het project, waarin de gemeenten:Schouwen-Duiveland, Veere en Middelburg samenwerken met een aantal organisaties. (klik hier naar de presentatie).
  • Energieambassadeur Marlou Boerbooms vertelde over haar persoonlijke ervaringen en over het  onderling uitwisselen van ervaringen door monumenteneigenaren in Middelburg. (klik hier naar presentatie)
  • Wim Jakobsen van de Monumentenwacht gaf tekst en uitleg over het monumentenpaspoort. (klik hier naar de presentatie)
  • Arno van der Kloot en Peter de Koeijer lichtten het postcodestroomproject in Zierikzee toe. (klik hier naar de presentatie)
  • Ria Geluk, voorzitter van het Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland vertelde over het Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland en de rol van dit platform in dit project. (klik hier naar de presentatie)

Tijdens deze avond wonnen 13 monumenteneigenaren een monumentenpaspoort met een gratis energieadvies.

De winnaars zijn:

Rijksmonumenten:                          Gemeentelijke monumenten:

Melkmarkt 12-14                               Kinderstraat 9

Nieuwe Bogerdstraat 11                  Lange Nobelstraat 13

Nieuwe Bogerdstraat 52                  Varremarkt 12

Nieuwe Haven 103 (101)                  Verrenieuwstraat 16

Oude Haven 27

Oude Haven 36

Oude Haven 54

Poststraat 51

Poststraat 53

Warmtescans:

Door de gemeente Schouwen-Duiveland is aan de Hogeschool Zeeland de opdracht gegeven in de binnenstad van Zierikzee meer dan 300 warmtescans te maken van daken en voorgevels van monumentale woonhuizen. De betreffende eigenaren worden hierover apart door gemeente geïnformeerd.